Intervencia ČNB priniesla podnikateľom neistotu, pomôže zavedeniu eura

13.01.2014 Celý región

Praha 13. januára (TASR) - Reakcie českých podnikateľov na oslabenie koruny sú aj dva mesiace po intervencii Českej národnej banky (ČNB) skôr rozporuplné.

Centrálni bankári však podľa všetkého napomohli budúcemu zavedeniu eura. Jeho zavedeniu údajne nebude brániť ani nastupujúca vláda Bohuslava Sobotku. Informoval o tom server iDNES.cz.

Ako dnes pre MF DNES potvrdil Sobotka, reakcia českej ekonomiky na novembrovú devízovú intervenciu ČNB môže ukázať, že prepojenie Českej republiky s eurozónou je už také hlboké, že by bolo chybou prijatie eura príliš odkladať.

Nastupujúca vláda sa podľa Sobotku bude vo svojej hospodárskej politike snažiť neznemožniť prijatie eura v okamihu, keď to bude pre Česko výhodné. Prvý eurooptimista už čoskoro vstúpi aj medzi centrálnych bankárov. Na post Evy Zamrazilovej, ktorej sa vo februári končí 6-ročný mandát v bankovej rade ČNB, totiž prezident navrhne premiéra v demisii Jiřího Rusnoka.

"Som ČNB vďačný, že zbúrala mýtus veľkej silnej koruny," povedal pred časom v ironickej poznámke na intervenciu Rusnok. Práve skeptickí bankári zásahom, ktorým zrazili korunu na 5-ročné minimum, chceli pomôcť ekonomike, pomohli ale aj myšlienke zavedenia eura.

Nejednoznačný pocit z intervencie vyplynul aj zo širšieho prieskumu ČSOB zostaveného pre MF DNES na vzorke 500 českých malých a stredných podnikov. Podľa neho oslabenie koruny víta len 55 % vývozcov.

Okrem toho medzi exportérmi, ktorí oslabenie koruny väčšinou privítali, je takmer tretina firiem, ktorá sa obáva, že ich toto opatrenie poškodí. Dôvodom môže byť fakt, že v minulých rokoch sa proti pohybom kurzu zabezpečili a toto zabezpečenie sa teraz stalo dosť nevýhodným. "Strata bude trvať tak dlho, ako dlho je firma v nevýhodnom kurze zabezpečená," pripustil predseda Asociácie exportérov Jiří Grunda.
 

Vyberte región